26) The Hermit Butterfly


 

Cadı / Hermit / Chazara briseis larnacana (Linnaeus, 1764)

 

Üst Familya : Papilionoidea           

Familya : NYMPHALIDAE

Alt Familya : Satyrinae

Kabile : Satyrini

Cins : Chazara         

Tür (Bilimsel Adı) : briseis

Sistematikçi/Taksonomist : Linnaeus, 1764

İngilizce Adı : Hermit

Türkçe Adı : Cadı

 

Açıklama :  Kıbrıs’ta  yaygın olarak görülen endemik alt türünden birisi olan Cadı Kelebeği, Chazara briseis ssp. larnacana olarak bilinmektedir. Büyük bir kelebek türümüzdür. Kanat açıklığı 55-65 mm. arasında değişmektedir.Yıl içerisinde nisan ayının ikinci yarısından ekim ayına kadar tek nesil olarak deniz seviyesinden 1900 m. yüksekliğe kadar uçarlar.

Hem erkek hem dişide, ön kanadın grimsi kahverengi alt yüzünde, içinde iki benek bulunan geniş, krem renginde bir orta dış bandı bulunur. Hücrenin ortasındaki ve dış ucundaki koyu renkli şeritler karakteristiktir. Erkeğin, gri ve kahverengi alacalı arka kanadında, beyazımsı bir orta hat bandı ve ortadan bölünmüş koyu kahverengi bir bazal bant vardır. Dişinin çilli arka kanadında ise herhangi bariz bir desen göze çarpmaz. Kuzey Kıbrıs’ta da oldukça yaygın olan bu türün, erkekleri dişilerine göre daha gösterişlidir. Dişi ve erkekleri arasında çok büyük renk farklılıkları vardır. Erkeklerin arka kanatlarında koyu renkli çizgiler varken dişilerde bu çizgiler yoktur.

Kurak ve sıcak bölgelerde daha çok görülürken, Trodos ve Beşparmak Dağları vadi yamaçlarında daha yaygındır. Bu tür, taşların arasında çok güzel kamufle olur. Compositae familyasında olan bitkilerin çiçekleriyle beslendiklerinden Onopordum cyprium ve Ptilostemon chamaepeuce en çok sevdiği konukçu bitkilerdendir. Tırtılları kış uykusuna yatar.

 

Yayılma Alanı (Dünya): Tüm Akdeniz Ülkelerinde, Avrupa'da, Afganistan'da ve Çin'de yayılım gösteren bir türdür.

Yayılma Alanı (Türkiye) : Türkiye’nin her yerinde görülmekle birlikte, kurak ve sıcak bölgelerde daha çok görülürken, Orta ve Doğu Anadolu bölgesinde daha yaygındır.

Yayılma Alanı ( Kıbrıs) : Beşparmak ve Trodos Dağlaları’nın yamaçları.

Konukçu Bitkiler : Onopordum cyprium., Ptilostemon chamaepeuce, Gramineae, Sesleria coerulea, Sesleria, Festuca, Stipa, Poa, Brachypodium sp., Lolium sp.

Habitat : Kurak, taşlık yamaçlar ve bozkırlar.

Yükselti :  0 -1900 m.

Kanat Açıklığı : 55-65 mm.

Uçuş Zamanı : Nisan ayından Kasım ayına kadar uçarlar.