57) Lulworth Skipper Butterfly
Sarı Lekeli Zıpzıp / Lulworth Skipper / Thymelicus acteon (Rottemburg, 1775)
Üst Familya : Hesperioidea
Familya : HESPERIIDAE
Alt Familya : Hesperiinae
Kabile : Thymelini
Cins : Thymelicus
Tür (Bilimsel Adı) : acteon
Sistematikçi/Taksonomist : Rottemburg, 1775
İngilizce Adı : Lullworth Skipper
Türkçe Adı : Sarı Lekeli Zıpzıp
Açıklama : Kıbrıs’ta zıpzıp diye adlandırılan kelebek türünden ikincisi ve altın sarısına yakın rengi ile dikkat çeken küçük bir kelebektir. Kanat açıklığı 25-30 mm. arasında değişmektedir. Deniz seviyesinden 1100 m. yüksekliklere kadar görülebilirler. Yıl içerisinde Nisan ayından başlayarak Haziran ayına kadar uçarlar. Yaygın olarak tüm bölgelerde görülmektedir.
Kanat üst yüzü özellikle erkek bireylerde benzer zıpzıplara göre daha koyu kahverengilidir. Stigma belirgin ve hafifçe eğiktir. Türe ismini veren sarı beneklerden oluşan orta dış dizi dişinin parlak turuncu ön kanadında daha belirgindir. Dişi ve erkek birey birbirine benzemektedir. Ancak dişi birey erkek bireye göre daha büyük ve ön kanat ile çevresinde soluk turuncu lekeler bulunur.
Larvaları Poaceae familyasına ait bitkilerde büyüyüp gelişmektedir. Sıcak ve fazla nemli olmayan çiçekli açıklıkları ve otlakları tercih ederler. Phagnalon rupestre ve Onopordum cyprium en sevdiği konukçu bitkilerdendir.
Yayılma Alanı (Küresel) : Orta Avrupa, Güney Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ön Asya
Yayılma Alanı (Türkiye) : Tüm bölgeler
Yayılma Alanı ( Kıbrıs) : Tüm Bölgeler
Konukçu Bitkiler : Phagnalon rupestre, Onopordum cyprium, Agropyron repens, Brachypodium sylvaticum, Bromus, Elytrigia repens, Holcus lanatus, Poa annua
Habitat : Yol kenarları, Vadi yamaçları, Taşlık ve kayalık alanlar, Çayırlar, Çitler, Çalılıklar.
Yükselti : 0-1100 m
Kanat Açıklığı : 25-30 mm
Uçuş Zamanı : Nisan, Mayıs, Haziran