46) African Babul Blue Butterfly
Afrika Babul Mavisi / African Babul Blue /Azanus jesous (Guerin, 1849)
Üst Familya :Papilionoidea
Familya :LYCAENİDAE
Alt Familya :Polyommatinae
Kabile : Polyonmantini
Cins : Azanus
Tür (Bilimsel Adı) : jesous
Sistematikçi / Taksonomist : Guerin, 1847
İngilizce Adı : African Babul Blue
Türkçe Adı : Afrika Babul Mavisi
Açıklama : Kıbrıs’ta çok ender görülen, göçmen statüsünde olan küçük bir kelebek türüdür. Kanat açıklığı 20-25 mm. arasında değişmektedir. Kıbrıs’ta bu güne kadar 2 (iki) kez kayıt edilmiştir. Birinci kayıt 1940 yılında Themistokles Shiakides tarafından Lefkoşa’da, ikinci kayıt ise 75 yıl sonra 2015 yılının Temmuz ayında Hasan Bağlar tarafından yine Lefkoşa’da yapılmıştır.
Yıl içinde şubat ayından kasım ayına kadar uçarlar. Ancak Kıbrıs’ta temmuz ayında uçtuğu gözlemlenmiştir. Deniz seviyesinden 1900 m. yüksekliklere kadar görülebilirler.
Akdeniz Mücevher Kelebeği ile benzeyen ve ayni alanda uçan bu tür, arka kanadının iç köşesindeki benekler ile ön kanat orta kısmında yer alan bantlar sayesinde bu türden kolayca ayırt edilebilir. Dişi ile erkek bireylerin ayırt edilebilmesi için kanat üstüne bakılması gerekmektedir. Erkek bireyin kanat üstü soluk mor (Mauve-pale purple), dişi bireyin ise kahverengidir. Dişi ve erkek bireyin kanat altı rengi birbirleriyle aynı olup açık kahverengidir ve üzeri siyah noktalarla kaplıdır.
Ülkemizde üreyip çoğalabildiği (yaşadığı) hususunda yeterli verilere sahip olunmadığı için göçmen statüsünde yer almaktadır. Ancak konukçu bitkisinin “Prosopis farcta” (Dwarf Mesquite / Çedi Otu Kıbrıs ağzında Çatırez olarak bilinmektedir. ) olması ve bu bitkinin Kıbrıs’ta da yetişmesi tırtıllarının bu bitkilerden beslenebileceğinin olasılığını artırmaktadır.
Yayılma Alanı (Küresel) : Ortadoğu, Kuzey Afrika, Güney Doğu Asya
Yayılma Alanı (Türkiye) : Doğu Akdeniz ve Doğu Karadeniz
Yayılma Alanı ( Kıbrıs) : Lefkoşa (Bugüne kadar 2 kayıt.) (just 2 record)
Konukçu Bitkiler : Leguminasae familyasına ait bitkiler ve akasya. Ayrıca Prosopis farcta (Sina Yarımadası ve Lübnan için) konukçu bitkilerindendir.
Habitat : Çalılıklar, bağ, bahçeler ve çitler ; çeti otunun yaygın olduğu yerler.
Yükselti : 0 -1900 m.
Kanat Açıklığı : 20-25 mm
Uçuş Zamanı : Temmuz