9) Eastern Dappled White Butterfly


 

Dağ Oyklösü / Eastern Dappled White / Euchloe ausonia (Hübner, 1805)

 

Üst Familya : Papilionoidea          

Familya : PIERIDAE

Alt Familya : Pierinae

Kabile : Anthocharidini

Cins : Euchloe

Tür (Bilimsel Adı) : ausonia

Sistematikçi / Taksonomist : Hübner, 1805

İngilizce Adı : EasternDappled White | Pearl White

Türkçe Adı : Dağ Oyklösü

 

Açıklama :   Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinde çok yaygın olarak bulunan orta büyüklükte bir türümüzdür. Kanat açıklığı 37-50 mm. arasında değişmektedir. Deniz seviyesinden 1600 m. yüksekliklere kadar görülmektedir.Yıl içerisinde şubat ayının ikinci yarısından itibaren haziran ayının ilk yarısına kadar iki nesil olarak uçarlar. Dağ Oyklösü’nün ikinci nesil kelebekleri ilk nesile göre daha büyüktür. Kanat altı daha sarımsı renkte ve kanat üstünde daha geniş siyah işaretler bulunmaktadır.

Kanatlarının üst yüzü beyazdır; ön kanatta siyah bir disksel tire ve koyu gri apekste beyaz benekleri vardır. Ön kanadın alt yüzünde apeks yeşilimsidir. Arka kanadın alt yüzü beyaz ve yeşil ebrulidir. Erkek ve dişi benzerdir.Turuncu süslü kelebeğinin dişisi ile çok benzeyen bir türdür. Çiçekli açık alanlar ve yamaçlarda uçarlar. “Hirschfeldia incana”, “Sinapis arvensis” (Charlock), ”Sinapis alba” (White Mustard) ve “Erucaria hispanica” en sevdiği konukçu bitkilerdendir.

 

Yayılma Alanı – Küresel : Batı Avrupa, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ön Asya, Batı Asya, Orta Asya

Yayılma Alanı – Türkiye : Trakya, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu

Yayılma Alanı – Kıbrıs : Tüm bölgeler

Konukçu Bitker : Hirschfeldia incana, Sinapis arvensis, Sinapis alba, Erucaria hispanica, Anchusa azurea, Carduus argentatus.

Habitat : Yol kenarları, Açık yamaçlar, Çayırlar, Tarlalar, Bağ, bahçeler, Çitler, Çalılıklar Yükselti : 0-1600 m

Kanat Açıklığı : 37-50 mm

Uçuş Zamanı: Şubat ayından Haziran ayına kadar.