10) Orange Tip Butterfly


 

Turuncu Süslü Kelebek / Orange Tip / Anthocharis cardamines  (Linnaeus, 1758)

 

Üst Familya : Papilionoidea          

Familya : PIERIDAE

Alt Familya : Pierinae

Kabile : Anthocharidini     

Cins : Anthocharis  

Tür (Bilimsel Adı) : cardamines

Sistematikçi / Taksonomist : Linnaeus, 1758

İngilizce Adı : Orange Tip

Türkçe Adı : Turuncusüslü

 

Açıklama: Uyum sorunu az olan orta büyüklükte bir kelebek türümüzdür. Dağlık alanlar ve orta yüksekliklerde yaygın olarak görülmektedir. Kanat açıklığı 30-42 mm. arasındadır. Deniz seviyesinden 1900 m. yüksekliklere kadar uçabilirler. Yıl içerisinde şubat ayından mayıs ayına kadar tek nesil olarak uçarlar.

Erkekte ön kanadın beyaz yüzünün dış yarısı koyu turuncu olup apeksi siyahtır. Ön kanadın alt yüzünde geniş bir turuncu hat bandı vardır. Arka kanadın alt yüzü ise yeşil ve beyaz ebrulidir. Dişi erkeğe benzer , ancak ön kanadında turuncu yoktur. Erkek, diğer  turuncu süslü kelebeklerden ön kanatta sınırları net çizilmiş (dağınık görünüşü olmayan) yuvarlak disksel beneğiyle ayırt edilir. Kısaca, kanat üstü dişide beyaz, erkekte ise diskal bölgeden apekse kadar olan bölge turuncudur. Apeks her ikisinde de siyahtır. Ön kanat altının renkleri kanat üstüyle aynıdır. Ebruli kanat altı deseni, kelebek dinlenirken etkili bir kamuflaj işlevi görür.

Lavraları Cruciferae familyasına ait bitkiler üzerinde büyüyüp gelişir. Yumurtalarını Biscutella didyama, Sisymbrium irio ve Alliaria petiolata ismindeki bitkilere bırakırlar. Kış aylarını pupa olarak geçiren Türüncusüslü Kelebeği’ne Kuzey Kıbrıs’ta ormanlık açıklıklar ve kenarlarında sıkça rastlanmaktadır.

 

Yayılma Alanı (Küresel) : Batı Avrupa, Kuzey Avrupa, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Ön Asya, Batı Asya, Orta Asya, Kuzey Asya, Güney Doğu Asya, Uzak Doğu,

Yayılma Alanı (Türkiye): Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi

Yayılma Alanı ( Kıbrıs) : Trodos ve Beşparmak Dağları’nın orman açıklıkları ve kenarları ile vadilerde.

Konukçu Bitkiler : Alliaria petiolata, Barbarea vulgaris, Biscutella didyama, Brassica campestris, Brassica alboglabra, , Cardamine, Cruciferae sp., Capsella bursa-pastoris, Cardaminopsis suecica, Isatis tinctoria, Rorippa islandica, Turritis glabra Thlaspi arvense ,Turritis, Sisymbrium irio.

Habitat : Nemli çayırlar, bataklıklar, bozkırlar, orman açıklıkları, ağaçlık vadiler, alpin çayırları,

Yükselti : 0-1900 m.

Kanat Açıklığı : 30-42 mm

Uçuş Zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs