22) Hipolimnas Butterfly


 

Hipolimnas / Danaid Eggfly / Hypolimnas misippus (Linnaeus , 1764)

 

Üst Familya : Papilionoidea      

Familya : NYMPHALIDAE

Alt Familya : Heliconiinae

Kabile : Junoniini

Cins : Hypolimnas

Tür (Bilimsel Adı) : misippus

Sistematikçi / Taksonomist : (Linnaeus , 1764)

İngilizce Adı : Mimic | Danaid Eggfly | Diadem

Türkçe Adı : Hipolimnas

 

Açıklama : Orta büyüklükte nadir görülen göçmen bir kelebek türümüzdür. Kanat genişliği 70-85 mm. arasında değişmektedir. Taklitçiliği (*Mimikri - Mimicry) ve çok biçimliliği (*Polimorfizm – Polymorphism) ile tanınan paleotropikal bir türdür. Dişi ve erkek birey birbirlerinden farklı görünüştedirler. Dişi birey Sultan Kelebeği’ni taklit ettiğinden görünüşü ona çok benzemektedir.

Hipolimnas Kelebeği Sahra Altı Afrika, Arabistan ve Doğu Bölgesi’nin paleotropik bir göçmenidir ve dünyadaki en yaygın kelebeklerinden biridir. Kıbrıs’ta ilk kez 1936 yılının Ağustos ayında (erkek bir birey) Limasol’da kayıt edilmiştir. Bu örnek şu anda Tel Aviv’deki Steinhardt Doğa Tarihi Müzesi’nde  bulunmaktadır. 87 yıl aradan sonra  Hipolimnas ikinci kez Eren Aksoylu ve arkadaşları tarafından 2023 Temmuz ayında Balıkesir-Lefkoşa’da tespit edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Bu türün Doğu Akdeniz’de bilinen enderliği son 100 yılın kayıtlarına bakıldığında anlaşılmaktadır. Mısır’da ara sıra yaygın olmasına ve Lübnan’da bir kaç yıldan fazla bir süre varlığını sürdürebilmesine rağmen Hipolimnas’lar bu bölgelerde yaşayamıyorlar. Doğu Akdeniz’in kuzey bölgelerinde de kalıcı olup olmadıkları şüphelidir çünkü bu türün Akdeniz’in kışına uzun süre dayanamadığı tahmin edilmektedir.

Hipolimnas’ın Kıbrıs ve Türkiye’deki görülmesini iki ihtimal dahilinde açıklayabiliriz. Birincisi bu tür düzenli göç etmekten çok tesadüfü bir şekilde buralara gelmiştir. İkincisi ise Kıbrıs ve Türkiye’nin güney kıyısındaki ender varlığın nedeni Doğu Akdeniz’in kıyı ülkeleri boyunca bir göçün veya Nil Deltası’ndan doğrudan Doğu Akdeniz’i aşan bir göçün sonucu olma ihtimalidir.

Hipolimnas Kelebeği’nin erkek ve dişi bireyi birbirinden farklı görünüştedir. Erkek bireyin kanat üstü kadifemsi siyahtır.

Ön kanat ortasından belirgin geniş bir beyaz oval benek ve arka kanat ortasında ise yuvarlak beyaz benek bulunur. Bu noktalar siyah damarlarla kesişir ve yalnızca belirli açılarda görülebilen yanar döner mavi ile çevrelenir. Kanat altı ise geniş bir beyaz bant ile birlikte  paslı kahverengidir. Dişi bireyin görünüşü erkek bireyden tamamen farklıdır. Sultan Kelebeği’nin taklitçisidir. (Mimikri). Ayrıca dişi birey üç farklı formda görülebilir. (Polimorfizm).

Çiçeklere düşkün bir kelebektir. Lantana, Kadife Çiçeği, Ebegümeci vb. bitkilerin çiçeklerini sıkça ziyaret ederler.

 

Yayılma Alanı (Dünya) : Afrika, Asya ve Kuzey Amerika

Yayılma Alanı (Türkiye) :  Mersin_1993

Yayılma Alanı (Kıbrıs) : Limasol _1936 ve Balıkesir_2023

Konukçu Bitkiler : Portulaca oleracea (Semizotu), Malvaceae (Ebegümecigiller) familyasına  ve Acanthaceae (Ayıpençesigiller) familyasına ait bitkiler.

Habitat : Uyum sorunu olmayan ve kolayca adapte olan bu tür çöller, akasya çalıları, iyi bitki örtüsüne sahip plajlar, tropikal yağmur ormanlarındaki açık alanlar dahil olmak üzere bir çok habitatta bulunur. Botanik bahçelerini ve çiçekli arazileri sıkça ziyaret ederler.

Yükselti : 0-500 m.

Kanat Açıklığı : 70-85 mm.

Uçuş Periyodu : Temmuz ve Ağustos

 

*Polimorfizm (Polymorphism) : İki veya daha fazla farklı fenotipin aynı tür popülasyonunda bulunmasıdır. Başka bir deyişle birden fazla biçimin bulunması olarak tanımlanabilir.

*Mimikri (Mimicry) : Kendisine zarar verebilecek diğer türleri kandırmak ya da manipüle etmek için ; ya da soyunu sürdürmek için diğer türlere ses, koku veya görünüş olarak benzemesi olarak tanımlanabilir.