16) Two-tailed Pasha Butterfly


 

Çift Kuyruklu Paşa / Two-tailed Pasha / Charaxes jasius  ( Linnaeus, 1767 )

 

Üst Familya : Papilionoidea           

Familya : NYMPHALIDAE

Alt Familya : Charaxinae

Kabile : Charaxini

Cins : Charaxes

Tür (Bilimsel Adı) : jasius

Sistematikçi/Taksonomist : Linnaeus, 1767

İngilizce Adı : Two-tailed Pasha | Foxy Charaxes

Türkçe Adı : Çift Kuyruklu Paşa

 

Açıklama : Büyüklüğü, renk yapısı, çift kuyruğu ve çizgili alt kısmıyla oldukça özgün bir kelebek türümüzdür. Gösterişli ve büyük bir türdür. Kanat açıklığı 65-85 mm. arasında değişmektedir. Diğer türlerden çok kolay ayırt edilebilen Çift Kuyruklu Paşa’lar ender ve belirli bölgelerde görülürler.

Yıl içerisinde mayıs ayından itibaren ekim ayına kadar uçan Çift Kuyruklu Paşa deniz seviyesinden 1500 m. yüksekliklere kadar görülebilir. Kanat üstü zemin rengi koyu kahverengidir. Kanat kenar alt bandında mavi, beyaz ve gri benekli desenleri vardır. Arka kanatlarının ucunda tipik iki tane dikkat çekici kuyruk çıkıntısı nedeniyle bu ad verilmiştir. Kanat üstü da koyu kahverengidir. Kanatın kenar kısımları geniş ve turuncu renktedir. Bu turuncu kısımlar daireler içerisindedir. İç kısımlar ise oldukça renklidir. Turuncu, beyaz, gri ve kestane renklerini barındırır. Beyaz çerçeveli bir çok siyah noktası vardır. Çok hızlı hareket edebilir ve uzun mesafeleri uçabilirler. Büyük kanatlarının sesi uçarken duyulur. Genelde çilek, incir, kocayemiş ağaçları ve çalılıklar civarında rastlanır. Çürümüş, ezilmiş meyveleri ve ağaç özsularını da çok severler. Özellikle ağustos aylarında incir özünden beslendikleri kayıt edilmektedir. Şehir merkezlerinde ve meyve ağaçlarının uzak olduğu yerlerde de görülebilirler. Kıbırs’ta  Arbutus andrachne (Eastern Stawberry Tree) bitkisine yumurtalarını bırakan Paşanın, Nicotiana glauca ve Arbutus unedo (Srawberry Tree) de konukçu bitkilerindendir. Tırtılları belirgindir. Yeşil renktedir ve 4 küçük noktacık barındırır. Kış aylarını bu şekilde olarak geçirirler.

 

Yayılma Alanı – Küresel: Güney Avrupa, Akdeniz Havzaları, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika  ve Ön Asya (Southern Europe, the Mediterranean Basin, the Middle East, North Africa, Central Africa, Southern Africa and Asia)

Yayılma Alanı – Türkiye  : Batı Akdeniz (Western Mediterranean)

Yayılma Alanı – Kıbrıs: Karpaz, Kantara, Alevkayası, St.Hilarion Bölgesi, Tatlısu, Platres, Prodromos, Saittas, Lefkara, Afamis, Baf ve Akamas.  

Konukçu Bitkiler : Arbutus unedo, Arbutus andrachne ve Nicotiana glauca.

Habitat : Kuytu çalılık yerler ve sahillerdeki vadiler.(Bushes areas and Seaside valley)

Yükselti : 0-1500 m.

Kanat Açıklığı :  65 - 85 mm

Uçuş Zamanı :  Mayıs ayından Ekim ayına kadar uçarlar.