12) Caper White Butterfly


 

Beyaz Öncü / Brown-veined White / Belenois aurota ( Fabricius , 1793)

 

Üst Familya : Papilionoidea           

Familya: PIERIDAE

Alt Familya : Pierinae

Cins : Belenois

Alt Cins : Anaphaeis

Tür (Bilimsel Adı) : aurota

Sistematikçi / Taksonomist : Fabricius, 1793

Türkçe Adı : Beyaz Öncü

İngilizce Adı : Brown-veined White | Caper White | Pioneer

 

Açıklama : Küçük ve orta büyüklükte göçmen bir kelebek türümüzdür. Kanat açıklığı 42-62 mm. arasında değişmektedir. Özgün desenleri ve kalın siyah venleri ile kolayca tanınan bir türdür. Afrika’nın bir çok bölgesinde görülen ve her yıl yaz ortalarında kuzeydoğu yönünde göç edebilen Beyaz Öncü kelebeği Kıbrıs’ta ilk kez Eren Aksoylu tarafından Haziran 2023 tarihinde Haspolat’ta kaydedilmiştir.

Beyaz Öncülerin kış ve yaz aylarındaki görünüşlerinde farklılıklar vardır. Yani mevsimsel fenotipik* çeşitlilikler görülmektedir. Özellikle kanattaki kalın siyah venlerinde daralmalar gözlemlenmektedir.

Beyaz Öncülerin kanat zemin rengi genellikle beyazdır. Damarları kalın siyah veya kahverengi renktedir. Dişi ve erkek bireyler birbirlerine çok benzemektedir. Erkek bireyin her iki kanadın üst tarafı daha beyaz, alt tarafı kremsi sarı renktedir. Dişilerde koyu işaretler daha yoğundur, Özellikle kenar altı soluk noktalar veya çizgiler içeren kanat kenarları önemli ölçüde farklılık gösterir. Ayrıca dişi bireyin ön kanadının siyah apeksinde yer alan beyazın zemin renginde ve terminal boyunca siyah kenarda noktalar bulunur. Arka kanadın çizgisi nerdeyse yoktur. Antenleri siyahımsıdır.

Beyaz Öncüler yumurtalarını 25-30’lu gruplar halinde kapari (gabbar) bitkisinin yapraklarına bırakırlar. Yumurtaları uzun ve nervürlüdür. Tırtıllar yumurtadan çıktığı zaman yeşil renktedirler ve parlak siyah başları vardır. Topluca veya sosyal gruplar halinde yaşarlar ve beslenirler. Yemeye ve büyümeye devam ederken kapari yapraklarını hızla tüketirler. Erişkin tırtıllar daha sonra pupa oluştururlar.

Çiçeklere düşkün bir kelebektir. Lantana, Kadife Çiçeği, Ebegümeci vb. bitkilerin çiçeklerini sıkça ziyaret ederler.

 

Yayılma Alanı (Dünya) : Sahra altı Afrika ve Arabistan, Hint Yarımadasına kadar uzanan bir menzile sahiptir.

Yayılma Alanı (Türkiye) :  Siirt_2016-2023

Yayılma Alanı (Kıbrıs) : Haspolat_2023

Konukçu Bitkiler : Capparaceae (Kebereotugiller) familyasına ait bitkiler. Capparis spinosa (Gabbar), Capparis ovata (Kebre Otu).

Habitat : Çöller, bozkırlar ve diken ovma gibi oldukça kurak habitatlarda bulunur.

Yükselti :  100-200 m.

Kanat Açıklığı : 42-62 mm.

Uçuş Periyodu : Haziran

*fenotipik : Genetik ve çevresel etkilerin yarattığı özelliklerin canlıların dış görünüşlerinde oluşturduğu değişiklik.